Geld Lenen zonder BKR toetsing

Geld lenen zonder bank

Geld lenen zonder bank

Als je een negatieve registratie hebt bij het BKR te Tiel dan kan het interessant zijn om geld te lenen bij vrienden, kennissen of familie. Ook kun je ervoor kiezen om geld te lenen bij een niet bancaire instelling.
Het vertrouwen in banken is sinds de crisis erg laag daarom zijn er toch steeds meer mensen die kiezen voor een andere manier om geld te lenen
Vaak zie je in kranten advertenties van organisaties die leningen aanbieden, maar zelf geen bank zijn. Sommige van deze organisaties zijn kwaadaardig ingesteld en hebben alleen het doel om kwetsbare consumenten op te lichten.

De autoriteit financiele markten (kortweg: AFM) heeft een aantal richtlijnen waarop je moet letten bij het afsluiten van een lening bij een instelling die geen bank is.

 

  • Ga voor het afsluiten nogmaals na of je een lening ook daadwerkelijk nodig hebt. Een lening heeft namelijk grote gevolgen voor je financiële situatie. Zo ga je rente en aflossing betalen. Elke maand van de looptijd.
  • Organisaties mogen niet zomaar geld uitlenen. Het is verplicht om als geldverstekker een vergunning te hebben van het AFM. Dit kun je ook controleren bij de Autoriteit Financiële Markten
  • Betaal nooit kosten voor een lening vooraf.
  • Bij bemiddeling bij leningen mag er geen vergoeding gevraagd worden. De bemiddelaar krijgt provisie van de geldverstrekker.
  • Let op de maximale rente op jaarbasis. Die is per 1 januari 2015 14% voor consumenten leningen.

Is het mogelijk om Geld te Lenen met een BKR Codering?

Is het mogelijk om Geld te Lenen met een BKR Codering?

Een veelgestelde vraag is: “Ik heb een BKR codering, kan ik nu wel geld lenen?”. Daar is niet direct een éénduidig antwoord op te geven. In de praktijk maak het het vaak wel lastiger om geld bij een kredietverstrekker los te krijgen als je een codering bij het BKR in Tiel hebt. Er zijn ook verschillende coderingen van het BKR, niet alle coderingen zijn hetzelfde. Je krijgt een codering / registratie bij het BKR omdat je een betalingsachterstand hebt met bijvoorbeeld je creditcard.

Registratie bij het BKR

Een veel voorkomende verwarring is het verschil tussen een registratie en een codering. Een groot deel van de Nederlandse bevolking staat geregistreerd bij het BKR. Dat gebeurd al als je bijvoorbeeld een creditcard in je bezit hebt of je kan rood staan op je rekening bij de bank. Als je op tijd de rekeningen van de creditcard maatschappij betaald en regelmatig het tekort op je banksaldo aanzuivert is er niet veel aan de hand, je registratie is dan positief. Als je een positieve registratie hebt betekend dat, dat je geen betaalachterstanden heb en zonder problemen een lening kunt krijgen (uiteraard afhankelijk van je verdere financiële situatie). Heb je daarentegen wel een betaalachterstand, dan zul je codering krijgen bij het BKR. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor het afsluiten van een lening.

BKR Code A

Als je een Code A codering hebt bij het BKR in Tiel, is het eigenlijk onmogelijk om een lening te krijgen bij een kredietverstrekker. Code A geeft namelijk aan dat je een betalingsachterstand hebt en dat je waarschijnlijk de maandlasten niet kan dragen. De kredietverstrekker wil dan het risico niet lopen dat het geleende bedrag nooit meer terug komt.

BKR Code H

Heb je een Code H codering bij het BKR achter je naam? Dan betekend dat dat je binnen de afgelopen 5 jaar een betalingsachterstand hebt gehad, maar dat je die inmiddels niet meer hebt. De kans dat je een lening krijgt blijft alsnog klein, maar de kredietverstrekker zal op voorhand niet je aanvraag afwijzen, maar heel nauwkeurig je aanvraag controleren.

Meer kans op een lening

Als je een BKR Code H codering hebt, is het verstandig naar de bank te gaan waar je ook een betaalrekening hebt. Deze bank kan jouw inkomsten en uitgaven patroon dan nauwlettend bekijken. Daardoor kunnen ze een beter afweging maken of jij geschikt bent voor een lening.

5 Punten Waar je op moet Letten bij Geld Lenen

5 Punten Waar je op moet Letten bij Geld Lenen

Bij het afsluiten van een lening, groot of klein is het belangrijk dat je op een aantal punten goed let! Vaak hebben aanbieders Algemene Voorwaarden, belangrijk is dat je die goed doorleest zodat je gelijk ziet of het gaat om een betrouwbare krediet verlener. Natuurlijk moet je op meer dingen letten Wij hebben 5 belangrijke punten voor je op een rijtje gezet:

1. Laat je niet onder druk zetten

Een lening afsluiten is niet zomaar wat. Je gaat een overeenkomst aan, stop jezelf in de schulden. Voordat je dat doet, moet je er goed over nadenken. Kan je het geleende bedrag wel terug betalen? Ze zeggen niet voor niks “Geld Lenen kost Geld”. Je betaald rente, vaak is die rente erg hoog. Denk er dus goed over na en slaap er eens een nachtje over. Laat je vooral niet onder druk zetten en teken niet zomaar een contract.

2. Heeft de kredietverlener een vergunning?

De krediet verlener moet een vergunning hebben van de AFM of DNB. Dat is in Nederland een verplichting. Als je aanbieder of kredietverlener geen vergunning heeft is hij niet gemachtigd om jou geld te lenen. Is er geen vergunning aanwezig? Niet in zee gaan met deze kredietverstrekker!

3. Adviseur voor de deur?

Staat er ongevraagd ineens een adviseur bij je voor de deur? Dat mag dus niet. Vaak wordt dit aangeboden als extra service van de kredietverstrekker. Vaak willen adviseurs je met dergelijke bezoeken extra onder druk zetten. Laat dit niet toe. Enkel als een bezoek op jouw eigen initiatief is, is dit toegestaan, anders niet. Contact met een adviseur kan eenvoudig op het kantoor van die adviseur, of andere kanalen zoals post of e-mail.

4. Word je benaderd via Telefoon?

Laat u niet overhalen. In veel gevallen zetten kredietverstrekkers callcenters in. Die bellen heel de dag rond om mensen over te halen een (extra) lening te nemen. En in veel gevallen rekenen deze “adviseurs” ook nog een bemiddelingskosten, terwijl dit is verboden.  Denk dus goed na voordat je je laat overhalen tot een dergelijke lening. Ben je vatbaar voor de vlotte babbel van deze verkopers? Je kunt je  altijd uitschrijven voor dergelijk telefoontjes via het bel-me-niet-register.

5. Kosten voor bemiddeling zijn niet toegestaan.

Het is voor aanbieders verboden om bemiddelingskosten in rekening te brengen. Doen ze dit wel? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een malafide partij. Ga met deze partij dus geen lening aan.